Hvordan lage LDN selv


Artikkelen er ment å være til hjelp for pasienter og helsepersonell for å gjøre dem i stand til å ta et informert valg om LDN-behandling. Den erstatter ikke behovet for klinisk involvering av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.

Nettstedet henviser til avsnittet «Medical disclaimer» under Disclosures & Disclaimers for ytterligere opplysninger.

Nettstedet har ingen økonomiske bindinger til verken legemiddelprodusenter eller apotek, og har heller ingen annen form for kompensasjon fra noen av disse.


Hvorfor lage LDN selv hjemme?

Det er flere grunner til at du kanskje vil vurdere å lage LDN (Lav Dose Naltrekson) hjemme.

Pris

Det er ikke til å komme fra at LDN 3 mg tabletter er kostbart. Selv om den daglige dosen fortsatt er svært rimelig, så koster en boks med 100 tabletter et sted mellom Kr 500,- og 650,-

Ettersom LDN er praktisk talt umulig å få på blå resept, så kan derfor dette bli kostbart for de som allerede har en trang økonomi, og følgelig føre til at de må ta medisiner som er «gratis» på blå resept. Men som kan ha en del bivirkninger som LDN ikke har.

Oppstartproblemer og opptak

Det er også slik at vi ofte reagerer forskjellig på medisiner. Og noen opplever oppstartproblemer når de starter å bruke LDN, som kan utarte seg fks som forverring av smerter, løs mage/diarè. Andre sliter med dårlig opptak.

Disse problemene løses ofte ved å gå over til flytende (sublingual) LDN. Da tar man 3 mg som 3 ml som dråper direkte i munnen (eller blandet i drikke). Kroppen tar da opp LDN direkte i blodet, og ikke via fordøyelsessystemet. Raskere opptak, og uten bieffektene ved løs mage/diarè.

Løsning?

Vanlig Naltrekson i 50 mg tabletter er vesentlig rimeligere i innkjøp enn LDN 3 mg tabletter, og disse kan du løse opp i vann selv, hjemme på kjøkkenbenken. I Norge markedsføres det to merker; Naltrexone Accord og Naltrexone POA Pharma, begge 50 mg/ 28 tabletter.

Hva trenger du?

Du trenger

  • Naltrekson 50 mg tabletter
  • Destillert/kokt og avkjølt vann
  • En gradert målesylinder med minimum 50 ml kapasitet
  • En mørk (brun eller grønn) glassbeholder med tettsittende lokk
  • En doseringssprøyte eller en dropperflaske for å måle opp dosering
  • En liten trakt, dersom du bruker dropperflaske.
Fremgangsmåte

Å konvertere en 50 mg tablett til lav dose naltrexon (LDN) er veldig enkelt, og noe du gjør selv uten problemer.

Du fyller en gradert sylinder med 50 ml destillert vann.

Det er viktig at det er destillert vann ettersom destillert vann, i motsetning til vann fra springen eller kildevann, ikke inneholder urenheter som potensielt kan reagere med og dermed redusere eller på annen måte påvirke effekten av Naltrekson.

Destillert vann kan kjøpes på apoteket, men det enkleste, og rimeligste, er nok å bare koke opp vann selv.

Du kan bruke måleutstyr du har for hånden hjemme, eller kjøpe en egen gradert sylinder med minimum 50 ml kapasitet laget for dette formålet i en hvilken som helst butikk som selger kjøkken- eller barutstyr, på apoteket, eller på nett.

Slipp deretter en tablett på 50 mg Naltrekson i vannet. Etter omtrent 2 timer vil tabletten være oppløst i vannet. Vær obs på at ikke hele tabletten er vannløselig, derfor vil oppløsningen være litt grumsete, og ikke helt klar. Dette er ikke noe problem.

Rør gjerne litt rundt i blandingen med fks en teskje, før du heller det fra den graderte sylinderen over i en mørk glassbeholder, som rommer minimum 50 ml. Beholderen må ha et tettsittende lokk.

Det kan være praktisk å oppbevare oppløsningen i en slik dropperflaske. Sjekk hvor mye (antall ml) en dropper inneholder, og mål deretter ut ditt behov. En liten trakt kan være et godt hjelpemiddel.

Et alternativ kan være en doseringssprøyte som bl.a kan kjøpes på apoteket.

1 ml av oppløsningen = 1 mg Naltrekson. Eller sagt på en annen måte; Du har nå en blanding som tilsvarer en 1:1 ratio mellom ml og mg. Du kan bruke en doseringssprøyte eller en dropperflaske for å måle ut dosen du trenger.

Holdbarhet

Når Naltrekson omdannes fra faststoff til flytende, reduseres holdbarheten dramatisk.

Lag derfor ikke mer enn 50 ml flytende Naltrekson samtidig. Oppløsningen oppbevares i kjøleskap, og bør ikke lagres i mer enn 90 dager.

Husk å alltid riste flasken godt før du bruker oppløsningen, og hold den unna direkte sollys.

Mer informasjon om LDN

Informasjon om oppstart og dosering av LDN finner du i Pasientinformasjon og i Doseringsinformasjon.

Dessverre får ikke leger opplæring i bruk av Lav Dose Naltrekson (LDN), verken i løpet av studiet, eller av legemiddelprosådusentene, og må derfor selv skaffe seg informasjon om legemiddelet.

Gjør det enkelt for legen din å få oversikt! Ta med informasjonen legen trenger når du besøker legen for å få resept på Naltrekson eller LDN 3mg. Informasjon til legen finner du i Informasjon om LDN til helsepersonell.

Dersom du vil ha resept på ett av de to Naltrekson 50mg preparatene for å lage selv hjemme, kan det være en god idé å skrive ut dette innlegget i tillegg og ta med til legen.